A probiotikum kúra fontossága Antibiotikumos kezelés után

Napjainkban az orvosok rengeteg esetben írnak fel antibiotikumokat a különféle betegségek, panaszok kezelése céljából. Sajnos azonban számtalan kellemetlen mellékhatással rendelkeznek ezek az igen erős gyógyszerek, többek között rendkívüli mértékben képesek kipusztítani a jótékony tejsavbaktériumokat a bélflórában vagy a hüvelyflórában.

Helyre kell állítani az egyensúlyt

Az antibiotikumok különösen ártalmasak, mivel nem tesznek különbséget a hasznos és káros baktériumok között. Az antibiotikumok elpusztítják a hasznos baktériumokat is, ezzel kiszolgáltatják a bélrendszert a potenciálisan veszélyes baktériumoknak és gombáknak.

Ennek következtében pedig felborul a bakteriális egyensúly, s igen hamar a káros baktériumok kerülnek túlsúlyba, ami számtalan panasz és betegség kiváltó oka lehet.

Ezek közé tartozik aprobiotikumok06

  • hasmenés,
  • hasfájás,
  • gyomorrontás,
  • hányinger,
  • puffadás,
  • továbbá akár az olyan súlyosabb problémák is, mint a vastagbélgyulladás vagy az irritábilis bél szindróma.

Probiotikumok antibiotikum-kúra alatt és után

Ezért egy betegség alatt, illetve az azt követő időszakban, az antibiotikumos kúra után a probiotikumok rengeteget segíthetnek a szervezet védekezőképességének erősítésében, valamint a közérzetet is hatékonyan javítják.

Mivel az antibiotikumok elpusztítják a jótékony, emésztéshez nélkülözhetetlen baktériumokat is, ezért gyakran jelentkeznek olyan általános emésztési panaszok, mint a hasmenés, hányás vagy az émelygés az antibiotikum-kúra alatt, illetve utána is fennmaradhatnak ezek a kellemetlenségek.

Ezért mindenképpen szükséges már az antibiotikumos kezelés alatt gondoskodni a hasznos baktériumok visszatelepítéséről. Azonban rendkívül lényeges, hogy tovább kell folytatni a probiotikumok pótlását a gyógyszerek szedésének befejezését követően is még legalább 2 héten keresztül.

Továbbá nagyon fontos, hogy ha már az antibiotikum-kúra alatt is szedjük a probiotikumot, akkor mindenképpen teljen el bizonyos idő az antibiotikum bevételét követően, tehát semmiképpen se egyszerre vegyük be az antibiotikumot és a probiotikum kapszulát.